VERENIGDE STATEN TIP 5: UTAH

Een Amerikaanse staat die steeds populairder aan het worden is als vakantiebestemming is Utah. Deze in het westen gelegen staat werd lange tijd alleen maar bevolkt door verschillende Indianenstammen. De Mormonen warden de eerste kolonisten die pas in het jaar 1847 zich op grote schaal begonnen te vestigen in het gebied dat nu bekend staat als Utah. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de kerk van de Mormonen voluit heet, heeft nog steeds veel invloed op het dagelijks leven in Utah. Met name de hoofdstad Salt Lake City, dat als het hart van de Mormoonse kerk gezien wordt, wijkt duidelijk af van veel andere Amerikaanse steden. Met name Temple Square is een bijzondere plek binnen deze stad. Dit is een gevoel dat lastig uit te leggen is, maar wie de kans grijpt om naar Utah op vakantie te gaan en daarbij Salt Lake City bezoekt, die zal waarschijnlijk begrijpen wat we bedoelen.

De reden dat wij Utah zo’n hoge positie gegeven hebben in onze top 10 van de Verenigde Staten, is de natuur. Of beter nog: de bijzondere landschappen waar je hier op verschillende manieren mee te maken zult krijgen als je een rondreis door Utah maakt. Binnen het overwegend droge landschap hebben water- en winderosie miljoenen jaren hun gang gegaan. Dit heeft geresulteerd in bijzondere natuurelementen zoals enorme kloven, fraaie natuurlijke bogen en andere fenomenen. Niet voor niets dat er in Utah maar liefst vijf nationale parken te vinden zijn. Daarmee staat Utah op de derde plek in de VS wat betreft het aantal nationale parken. Deze parken behoren tot de best bezochte nationale parken van heel Noord-Amerika. De topper in Utah is Zion National Park, wat mede te danken is aan de ligging. Zion ligt in het zuidwesten van de staat, waardoor dit park gemakkelijk meegenomen kan worden tijdens rondreizen vanuit California of Las Vegas.

Daarnaast telt Utah meerdere staatsparken en bijzondere autoroutes (‘scenic routes’). Met name de Scenic Byway 12 en de Scenic Byway zijn fantastische autoroutes die prachtige vergezichten oplevert. Een minder bekende geweldige autoroute is de Utah 128 oftewel de Scenic Byway of Highway 128. Deze weg loopt vanuit Moab grotendeels langs de Colorado River. Hier kun je deze lange rivier nog goed van dichtbij zien.