VERENIGDE STATEN TIP 4: CALIFORNIA

De Amerikaanse staat California is de absolute nummer één bestemming in de Verenigde Staten als het aankomt op rondreizen. Vanuit zowel Los Angeles als San Francisco zijn er tal van gave routes te verzinnen. Vaak worden daarbij ook staten zoals Nevada, Utah en Arizona aangedaan. Zeker wie minstens drie weken rond gaat reizen, neemt de kans om interessant plekken in deze buurstaten ook mee te pakken. Denk aan Las Vegas, de Grand Canyon, Lake Mead, Monument Valley en het Zion National Park. Maar deze pagina gaat over California. Of Californië zoals deze meest zuidwestelijke staat in het Nederlands ook wel genoemd wordt.

California is een staat met veel verschillende gezichten. Denk aan lange en brede zandstranden, waar surfers hun kunsten vertonen, de bloedverziekend hete Death Valley waar vrijwel niets het overleeft in de hete zoutvlaktes en de berggebieden waar je tot ver in het voorjaar aan verschillende vormen van wintersport kunt doen. Tel daarbij op dat San Francisco tot de gaafste steden van de Verenigde Staten is en het wat zuidelijker gelegen Los Angeles als het hart van de Amerikaanse entertainmentindustrie gezien wordt. Dan snap je wel dat California een boeiende mix vormt waar je meerdere soorten vakanties in één reis kunt beleven.

Wat weinigen beseffen, is hoe belangrijk California economisch gezien is. Als California een zelfstandig land zou zijn, dan zou het de 6e plek op de ranglijst van wereldeconomieën staan. Hoger dan landen zoals Nederland, Spanje, Italië, Canada en Rusland. Dat komt mede omdat hier ontzettend veel bedrijven gevestigd zijn. Alleen al op het gebied van ICT draagt ‘Silicon Valley’ een aardig steentje bij in wat er binnen California aan geld omgezet wordt. Grote bedrijven zoals Google, Apple, Microsoft, Facebook en Netflix zijn gevestigd in California. Daarnaast draagt de film- en televisie-industrie een aardig steentje bij in het commerciële succes van California.

California

Het strandleven

De staat California heeft een kustlijn die maar liefst 1350 kilometer lang is. Daarmee is het na Alaska en Florida de derde staat van Amerika wat betreft het aantal kilometers aan kustlijn. Dit is volgens de rekenmethode waarbij er gebruik gemaakt wordt van nautische kaarten. Bij een tweede rekenmethode, die van de National Oceanic and Armospheric Administration (NOAA) staat California op de vijfde plek. Dat is omdat getijdengebieden en kustlijnen van de Grote Meren hierin ook meegerekend worden. Duidelijk is in ieder geval dat California gezegend is met veel kilometers aan kustlijn langs de Stille Oceaan (of Grote Oceaan).

Omdat er langs de Californische kust veel zandstranden te vinden zijn, speelt het strandleven een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Californiërs. Met name de surfcultuur is kenmerkend voor de Californische way of life. Surfen is een enorm populaire sport binnen California. Niet voor niets dat veel gerenomeerde surfbedrijven zoals Quicksilver, O’Neill en Hurley hier gevestigd zijn. De surfcultuur heeft in de jaren zestig van de vorige eeuw een enorme boost gekregen als Californische levensstijl. Muziek van de Beach Boys, Hollywoodfilms over surfen en de sexy uitstraling van jongeren in shorts en meer onthullende badpakken hebben ervoor gezorgd dat het surfen enorm populair werd. Malibu werd dankzij de uitstekende surfcondities de wereldwijde hotspot voor deze watersport.

surfen bij Venice Beach

De stranden van California lenen zich natuurlijk ook prima om te zonnebaden. Het zachte klimaat met veel zonuren zorgen ervoor dat het vaak prima vertoeven is op beroemde stranden zoals Santa Monica Beach, Malibu Beach, Venice Beach, Huntington Beach en Long Beach. Het enige waar je als strandbezoeker wel rekening mee moet houden is de zeewatertemperatuur. Die ligt vaak lager dan je hier zou verwachten. Dat komt vooral door de Californische Golfstroom. Die voert relatief koel zeewater aan vanuit noordelijke richting. Hierdoor is het kustwater aan de westkust van de Verenigde Staten kouder dan het water op dezelfde breedtegraad aan de oostkust. Zo wordt het zeewater ter hoogte van San Francisco niet veel warmer dan een graad of 14-15 en blijven de zeewatertemperaturen in de zuidelijke regionen van California vaak bij de 20 graden steken.

Nationale parken

Als gevolg van de grote verschillen in klimaat en de topografie heeft Californië een zeer diverse ecologie. Binnen het landschap van California vind je onder andere bergen, woestijnen, strandgebieden, verschillende soorten bossen en steppes. Sommige gebieden zijn zo bijzonder dat ze uitgeroepen zijn tot een nationaal park. Daarnaast zijn er nog uiteenlopende staatsparken en nationale bossen. Deze beschermde natuurparken dragen flink bij in de populariteit van California als toeristische bestemming. Nationale parken binnen California zijn Yosemite National Park, Joshua Tree National Park, Death Valley National Park, Sequoia National Park en Kings Canyon National Park. In deze parken kun je onder andere genieten van enorme bomen, prachtige rotsformaties, bijzondere plantensoorten, krachtige watervallen en enorme zoutvlaktes.

Je moet toegang betalen om de nationale parken te bezoeken. Wie meer dan twee parken wil bezoeken die is voordeliger uit met een jaarpas. Die kun je vooraf online aanschaffen, maar je kunt deze ook kopen bij de entrees van de individuele parken. Met deze ‘America the Beautiful’-jaarpas mag je gedurende een kalenderjaar onbeperkt de nationale parken en staatsparken in Amerika bezoeken.

Het overnachten in en rond de nationale parken kan een puzzel zijn. Voor het hoogseizoen is overnachten in Yosemite lastig, tenzij je ruim van tevoren geboekt hebt. Houd er rekening mee dat overnachten in de parken vaak een stukje duurder is dan wanneer je een hotel net buiten de entreepoorten boejt.

Death Valley NP

Los Angeles

De grootste stad van California is Los Angeles. Het is na New York City de tweede stad van de Verenigde Staten. Vaak wordt de afkorting LA gebruikt. Hoewel de stad drukbezocht wordt door toeristen, merk je dat Los Angeles als ‘harder’ en minder sfeervol gezien wordt dan San Francisco, de andere metropool in California. Eerlijk is eerlijk: Los Angeles staat niet bekend vanwege romantische straatjes en pleintjes of vanwege de gezellige binnenstad. Sterker nog: het centrum van de stad (Downtown LA) wordt door toeristen minder druk bezocht dan Beverly Hills, Santa Monica en Hollywood. Dit zijn officieel steden binnen de metropool Los Angeles, maar worden feitelijk meer als wijken van de stad gezien.

Iets waar je als toerist in Los Angeles absoluut mee te maken krijgt zijn de grote afstanden op het moment dat je aan sightseeing wilt gaan doen. De interessante bezienswaardigheden, wijken en plekjes in de stad liggen vaak ver uit elkaar. Je zult je daarom moeten gaan verplaatsen. Dat betekent in het geval van LA kennis maken met het hectische verkeer dat dagelijks in de stad aanwezig is. De verkeersproblematiek zorgt ervoor dat het als toerist niet altijd even eenvoudig is om je binnen Los Angeles te verplaatsen. Parkeren kan op sommige locaties ook lastig of in ieder geval duur zijn. Vandaar dat vrij veel bezoekers ervoor kiezen om Los Angeles met speciale toeristenbussen te verkennen. Deze dubbeldekkerbussen werken volgens het hop-on-hop-off-systeem. Binnen de geldigheid van je ticket (24, 48 of 72 uur) mag je onbeperkt meerijden en in-/uitstappen. In het verhaal ‘Los Angeles in 12 uur: Los Angeles met de toeristenbus‘  kun je zien hoe een dag met de hop-on-hop-off-bus door Los Angeles eruit kan zien.

Los Angeles heeft toeristen veel te bieden. Denk aan de geweldige stranden van Santa Monica en Venice Beach, een aantal geweldige musea, de sjieke winkelstraten van Beverly Hills en het levendige Hollywood dat het centrum van de Amerikaanse entertainmentindustrie is. Voor pretparkliefhebbers telt Los Angeles een aantal geweldige themaparken zoals Disneyland en Universal Studios. Wie de top 10 bezienswaardigheden van Los Angeles wil ontdekken die mag daar wel een paar dagen voor uittrekken.

Los Angeles

San Francisco

Van alle steden die de Verenigde Staten telt, wordt San Francisco over het algemeen als de leukste stad beschouwd. Het is vooral het vriendelijke karakter waardoor San Francisco op dat gebied hoger ingeschat wordt dan bijvoorbeeld New York City, dat qua bezoekersaantallen beter scoort. San Francisco wordt al jarenlang als de meest leefbare stad van de Verenigde Staten gezien. Soms staat de stad op de twee plaats achter Boston. Veiligheid is een belangrijke factor bij het bepalen van hoe leefbaar een stad is. Dit soort onderzoeken worden vooral voor expats opgezet. Voor toeristen is het ook een belangrijke factor. Wat opvallend is, is dat het gevoel van veiligheid in San Francisco niet overeenkomt met de criminaliteitsstatistieken. Vooral het aantal inbraken uit auto’s is vrij hoog. Iets in zicht laten liggen is gewoonweg een uitnodiging tot een inbraak.

Op onze pagina over San Francisco lees je meer over deze geweldige metropool.

Golden Gate Bridge