VERENIGDE STATEN TIP 9: SAN FRANCISCO

Van alle steden die de Verenigde Staten telt, wordt San Francisco over het algemeen als de leukste stad beschouwd. Het is vooral het vriendelijke karakter waardoor San Francisco op dat gebied hoger ingeschat wordt dan bijvoorbeeld New York City, dat qua bezoekersaantallen beter scoort. San Francisco wordt al jarenlang als de meest leefbare stad van de Verenigde Staten gezien. Soms staat de stad op de twee plaats achter Boston. Veiligheid is een belangrijke factor bij het bepalen van hoe leefbaar een stad is. Dit soort onderzoeken worden vooral voor expats opgezet. Voor toeristen is het ook een belangrijke factor. Wat opvallend is, is dat het gevoel van veiligheid in San Francisco niet overeenkomt met de criminaliteitsstatistieken. Vooral het aantal inbraken uit auto’s is vrij hoog. Iets in zicht laten liggen is gewoonweg een uitnodiging tot een inbraak.

Laten we ons vooral focussen op waarom San Francisco zo’n aantrekkingskracht op toeristen heeft. Zullen we beginnen met het feit dat deze metropool aan de kust van California ligt, waardoor er sprake is van een vrij gunstig klimaat. Het is er helaas niet zo warm als in zuidelijker gelegen steden zoals Los Angeles en San Diego, maar winters weer zul je in San Francisco niet meemaken. Het maritieme klimaat van San Francisco zorgt voor milde winters en getemperde zomers. In de periode mei tot en met oktober is de kans op neerslag klein. Naast het vaak prima weer voor een stedentrip, telt San Francisco een aantal geweldige bezienswaardigheden zoals het eiland Alcatraz, toeristenbuurt Fisherman’s Wharf, het sfeervolle Chinatown en de iconische Golden Gate Bridge.

San Francisco

Niet goedkoop

Wie naar San Francisco reist, die zal helaas ervaren dat het geen goedkope vakantiebestemming is. De populariteit van de stad zorgt voor een vrij hoog prijskaartje voor hotels, uit eten en een bar bezoeken. Daarnaast is het parkeren van je huurauto, als je die hebt, niet goedkoop. Een parkeerplaats of valetparking bij je hotel kan oplopen tot meer dan $ 50,- per nacht. Entree tot musea en attracties zijn in San Francisco ook aan de prijzige kant, net als elders in Amerika. Dat neemt niet weg dat bijvoorbeeld de tickets naar Alcatraz geregeld uitverkocht zijn.

Bezienswaardigheden

Op het moment dat je in San Francisco bent, zijn er tal van boeiende bezienswaardigheden en gave plekjes die je kunt bezoeken. Wij zullen hier een paar absolute hotspots van San Francisco in het kort beschrijven. Voor meer hoogtepunten van San Francisco kun je de San Francisco bezienswaardighedenpagina op ‘San Francisco voor beginners’ bezoeken.

Vrijwel niemand bezoekt San Francisco zonder de Golden Gate Bridge gezien te hebben. Deze roodoranje brug overspant de toegang tot de San Francisco Bay. Het is de meest gefotografeerde brug ter wereld. Er zijn verschillende manieren om de brug te bezoeken. Het mooiste zicht heb je vanaf Battery Spencer (vooral tijdens zonsopkomst) aan de noordkant en de Golden Gate Overlook aan de zuidkant. Daarvoor moet je zo’n 250 meter lopen vanaf de parkeerplaats die langs de snelweg loopt. Je kunt ook over de Golden Gate Bridge lopen of fietsen als je dat wilt.

Golden Gate Bridge

Het iets zuidelijker Golden Gate Park is het grootste stadspark van San Francisco. Met een oppervlakte van 4,1 kilometer is het zelfs twintig procent groter dan het beroemde Central Park in New York City. Toeristen bezoeken het Golden Gate park vooral vanwege een aantal bezienswaardigheden die hier te vinden zijn, zoals de botanische tuin, de Japanese Tea Garden en het De Young Museum. Aan de westkant van het park kun je het Ocean Beach bezoeken. Dit zandstrand ligt direct aan de Grote Oceaan.

De meest geliefde buurt van San Francisco is Fisherman’s Wharf. Van oorsprong is dit een zeeliedenbuurt waar voor toeristen niets te beleven viel. Na een aanzienlijke transformatie is Fisherman’s Wharf uitgegroeid tot een toeristische hotspot. Hier kom je eten in de visrestaurants, wandelen langs het water en vooral een bezoek brengen aan Pier 39. Deze pier is een aaneenschakeling van leuke winkeltjes en horecagelegenheden. De belangrijkste attractie wordt gevormd door de Californische zeeleeuwen die op zich op de pontons van de bijbehorende jachthaven bevinden.

Pier 39

Wereldwijd vind je etnische wijken waar vooral mensen van Chinese afkomst wonen. Men noemt deze buurten meestal simpelweg Chinatown. Ook de stad Antwerpen bij onze zuiderburen heeft een eigen Chinatown. San Francisco heeft de grootste Chinatown ter wereld. Men noemt deze in het centrum van San Francisco gelegen wijk zelfs een stad in een stad. Hier wonen naar schatting zo’n veertigduizend mensen. Chinatown is een toeristische attractie geworden, waar men vooral naartoe komt om rond te kijken en Chinese gerechten te eten. Op jaarbasis trekt Chinatown nog meer bezoekers dan de Golden Gate Bridge.

De bekendste woningen van San Francisco zijn de Painted Ladies. Deze Victoriaanse huizen staat aan de Steiner Street. De in prachtige pasteltinten geschilderde panden zijn een veel gebruikt decor voor filmshots die gebruikt worden voor films en series die zich in San Francisco afspelen. Na de Golden Gate Bridge en de historische trams vormen de Painted Ladies één van de iconen van de stad.

Het eiland Alcatraz is een bijzondere ontmoeting met een stukje Amerikaanse geschiedenis. Het doel van dit eiland was in eerste instantie militair. Tussen 1850 en 1858 werd er een militair fort gebouwd, dat niet veel later gebruikt werd als een gevangenis tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Pas begin twintigste eeuw werd het een permanente gevangenis, waarbij het in 1933 een federale gevangenis werd. Hier kwamen zware criminelen terecht, waaronder het beroemde maffiakopstuk Al Capone. Inmiddels is de gevangenis al decennialang gesloten. Het is een nationaal park geworden dat openstaat om te bezoeken. Daarvoor moet je wel een ticket kopen voor de veerboot die vanaf Pier 33 naar Alcatraz vaart. Vanwege de beperkte capaciteit is reserveren absoluut aan te raden.

RESERVEER HIER TICKETS VOOR ALCATRAZ

Alcatraz

Waar overnachten in San Francisco?

Op het moment dat je gaat zoeken naar een accommodatie in San Francisco, dan zou de prijs niet doorslaggevend moeten zijn. De ligging is zeker net zo belangrijk, zeker als je het nodige wilt gaan zien en doen in de stad. Onze favoriete locatie binnen San Francisco is de buurt Fisherman’s Wharf. Het is niet het goedkoopste gebied in de stad om te overnachten, maar wel erg gunstig gelegen ten opzichte van bezienswaardigheden en restaurants. Het is daarnaast een veilig en schoon deel van de stad.

Onze tweede optie zou zijn om een hotel te kiezen dat rond Union Square gelegen is. Je mag dit een beetje als het hart van de stad zien. Door de ligging heb je een ideaal uitvalsbasis om San Francisco te ontdekken. Een uitstekend hotel dat direct aan dit plein ligt, is het Westin St. Francis Union Square.

Wie met de auto San Francisco bezoekt, die zou vooral moeten kijken naar de motels aan Lombard Street. Deze zijn over het algemeen prima betaalbaar (voor lokale begrippen) en bieden de mogelijkheid om je auto bij de accommodatie te parkeren. Je zit hier op slechts vijf tot tien autominuten van de beroemde Golden Gate Bridge en eenzelfde afstand van het hart van de stad.

BEKIJK HOTELS EN MOTELS IN SAN FRANCISCO
via booking.com

Westin St. Francis Union Square