VERENIGDE STATEN TIP 3: ROCKY MOUNTAINS

Berggebieden hebben iets magisch. Ze zorgen voor fascinerende landschappen en laten je zien waar de natuur toe in staat is. Soms zorgt dit voor uitzichten waarvan je je bijna verbaast dat een dergelijke schoonheid echt is. Zo mooi dat het bijna onwerkelijk is. Op de hele aardbol zijn er meerdere grotere bergketens die adembenemend mooi zijn. In Europa kun je dan aan onze eigen Alpen denken. In Noord-Amerika zijn het vooral de Rocky Mountains die ons keer op keer positief weten te verrassen. Deze grootste bergketen van Noord-Amerika loopt vanuit het westen van Canada door tot diep in de westelijke regionen van de Verenigde Staten. Daar ligt dit berggebied in de staten Idaho, Montana, Wyoming, Utah, Colorado en New Mexico.

Binnen het Amerikaanse deel liggen maar liefst 5 nationale parken. Het een park is nog mooier dan het andere. Wij vinden deze parken tot de absolute toppers binnen de VS behoren, als je geïnteresseerd bent in natuur en landschappen. Niet voor niets dat maar liefst vier van de vijf nationale parken in de Rockies in de top 10 van best bezochte nationale parken van de Verenigde Staten staan. Vooral in de zomermaanden is het relatief druk in deze parken. Dankzij de wintersportmogelijkheden is het vooral in het zuidelijk gelegen Rocky Mountain National Park ook in de winter druk. Hier vind je de beste skimogelijkheden binnen de hele VS.

Rocky Mountains

Glacier National Park

Binnen de Verenigde Staten is het Glacier National Park het meest noordelijke nationale park binnen de Rocky Mountains. Het is zelfs een grensoverschrijdend park, waarbij het noordelijke deel in buurland Canada ligt. Daar heet dit het Waterton Lakes National Park. Tussen de bergen, die soms wel boven de drieduizend meter hoog zijn, liggen verschillende meren. Deze meren zijn vooral ontstaan door gletsjers. Deze eeuwige ijspartijen zijn overigens de reden van de naam van het park. In de loop der jaren is het aantal gletsjers door klimaatverandering afgenomen. Nog bestaande gletsjers zijn vaak aardig in omvang verminderd. Dit proces is de afgelopen decennia flink versterkt.

meer in Glacier NP

Binnen het Glacier National Park zijn prachtige wandelingen te maken. Een zeer populaire route die niet al te lang, is de Hidden Lake Nature Trail. Deze wandeltocht heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad en heeft een lengte van 5,4 mijl in totaal, wat neerkomt op ruim 8,6 kilometer. Vanwege de hoogte kan het er vrij koud zijn. Op sommige plekken zul je door de sneeuw lopen, ook in de zomer. De traktatie aan het einde van de route is geweldig: het uitzicht op Hidden Lake. Waar je rekening mee moet houden tijdens deze wandeltocht is dat je voldoende water mee moet nemen en dat het weer snel om kan slaan. Ook in de zomer kan het hier koel zijn, vooral in de ochtenduren.

Hidden Lake

De mooiste autoroute door het Glacier National Park is de Going-to-the-Sun Road. Denk aan een kronkelige weg die dwars door de bergen heengaat, waarbij je onderweg spectaculaire uitzichten hebt. Deze zogenaamde ‘scenic route’ is misschien wel de mooiste autoroute door de Rocky Mountains en behoort zeker te weten tot de 10 gaafste routes van de Verenigde Staten van Amerika. De totale route heeft een lengte van ongeveer 50 mijl (80 kilometer) en telt een aantal fraaie plekjes om te stoppen. De Going-to-the-Sun Road heeft naast alle schoonheid één nadeel: als je de hele route wilt rijden, dan kan dat slechts een paar maanden per jaar. Na een winter vol sneeuwval is de weg pas in de loop van juni of soms pas juli weer helemaal open. In de loop van oktober sluiten de eerste delen van deze weg weer. De actuele toegankelijkheidsstatus kun je hier bekijken.

Going-to-the-Sun Road

Yellowstone National Park

Tussen alle Amerikaanse nationale parken die de Verenigde Staten telt, is Yellowstone National Park één van onze favorieten. Misschien zelfs wel onze absolute nummer één binnen de VS. Het zijn de verschillende manieren waarop vulkanisme zich uit binnen Yellowstone, die dit zo’n bijzonder park maken. Hier vind je verschillende soorten geisers, hotsprings, modderpoelen en andere vulkanische verschijnselen. Daarnaast kun je verschillende soorten wilde dieren spotten in Yellowstone, waaronder bizons en beren.

Bekende plekken in Yellowstone zijn Old Faithful (een enorme geiser die meerdere keren per dag spuit), de Grand Prismatic Spring en de Grand Canyon of the Yellowstone. Deze kloof is minder diep dan de Grand Canyon in Arizona, maar wie naar het uitkijkpunt bij de ‘lower falls’ wandelt die wordt op een fantastisch uitzicht getrakteerd. Voor Yellowstone mag je zeker een paar dagen uittrekken als je alles uit je bezoek aan dit park wilt halen.

Yellowstone

Het nadeel van Yellowstone is dat het aantal accommodaties in het park beperkt en duur is, zeker in het hoogseizoen (juli-augustus). Ver vooraf reserveren is een must als je een plekje wilt hebben om in het park te slapen. Dat kan via de officiële website van het nationale park.

Een andere optie is om buiten het park te overnachten. Rondom Yellowstone zijn meerdere hotels en motels te vinden, die je via een site zoals booking.com kunt reserveren. Het nadeel van buiten het park slapen, is dat je in de ochtend verder moet rijden om  bij de hotspots van Yellowstone te komen. Dat betekent vroeger opstaan of minder kunnen doen op een dag.

BEKIJK HOTELS ROND YELLOWSTONE
via booking.com

Grand Prismatic Spring

Grand Teton National Park

Vrijwel direct onder het Yellowstone National Park ligt het Grand Teton National Park. Je komt er vanzelf terecht als je de John D. Rockefeller Jr Memorial Parkway zuidwaarts afrijdt. Het Grand Teton National Park is een totaal ander park dan Yellowstone. Hier draait het allemaal om het Tetongebergte en de meren die in de loop der tijd door gletsjers ontstaan zijn. Het Jackson Lake is het grootste meer van het park. Als je het Grand Teton National Park bezoekt, dan is een boottocht op Jackson Lake een absolute aanrader.

Een andere gave manier om het park te ontdekken is door middel van een paardrijtocht. Op de rug van een paard ervaar je het ultieme outdoor gevoel binnen het Grand Teton National Park. Let op: niet alle paardrijtochten vinden in het park zelf plaats. Een deel wordt uitgevoerd vanuit het plaatsje Jackson Hole, dat net ten zuiden van het park ligt. Een ander vertrekpunt voor paardrijtochten is Teton Village. Dit dorpje ligt tegen de bergen aan. In de wintermaanden fungeert Teton Village als een wintersportplaats.

Grand Teton National Park biedt een aantal fantastische mogelijkheden voor wandelingen. Sommige wandeltochten beperken zich tot enkele kilometers, maar er zijn voor ervaren wandelaars ook langere en uitdagendere hikes te maken binnen het Grand Teton National Park.

Grand Teton NP

Wie wil overnachten in de buurt van het Grand Teton National Park, die komt al snel in het plaatsje Jackson terecht. Dit levendige dorp wordt ook wel Jackson Hole genoemd. In het park zelf overnachten behoort ook tot de mogelijkheden. Het aantal lodges en ranches binnen het Grand Teton National Park is vrij beperkt. Wie in de zomervakantie hier wil overnachten, die moet vaak al ruim voor aankomst reserveren. De prijzen liggen hoog. Vandaar dat veel toeristen ervoor kiezen om in Jackson te overnachten. Daar is het aanbod groter en liggen de prijzen iets lager. Echt goedkope hotels of motels zul je in het hoogseizoen lastig vinden.

BEKIJK ACCOMMODATIES IN JACKSON

via booking.com

Jackson in Wyoming

Rocky Mountain National Park

Binnen de Rockies is het Rocky Mountain National Park het meest zuidelijke nationale park. Het is tevens het deel waar de hoogste bergen te vinden zijn. De hoogste berg van het park is Longs Peak, met een hoogte van 4346 meter. De allerhoogste berg van de bergketen Rocky Mountains is nog iets hoger. Dat is Mount Elbert, waarvan het hoogste punt 4401 meter boven zeeniveau ligt. Het Rocky Mountain National Park staat vooral bekend om de hoge bergen, gecombineerd met fraaie meren en verschillende landschappen. Met de auto kun je tot een hoogte van maar liefst 3713 meter (12.183 feet) rijden. Dit is de noordelijke weg die bekend staat als Trail Ridge Road. Je rijdt hier ver boven de boomgrens. In zuidelijke richting heb je onderweg uitzicht op prachtige bergpartijen, waarvan sommige bergen nog iets hoger liggen. Het ontbreken van vangrails maakt dit een zeer spectaculaire autoroute. Ongeveer halverwege deze route is er een plek waar je de auto kunt parkeren en te voet de toendra kunt ontdekken, terwijl je van het overweldigende uitzicht kunt genieten. Wij hebben deze wandeling in de vroege ochtend gemaakt, waarbij we de vrijwel absolute stilte erbij cadeau kregen.

wandelen op hoge hoogte

Wie het Rocky Mountain National Park bezoekt, die moet er rekening mee houden dat je je op hoge hoogtes gaat begeven waar de lucht een stuk ijler is dan wat je gewend bent. Zeker zodra je boven de 3000 meter komt, merk je dat acclimatiseren en rustig bewegen nodig is. Anders kun je hartkloppingen en ademhalingsproblemen krijgen. Wij merkten tijdens de wandeling op ongeveer 3600-3700 meter hoogte dat we dat enorm rustig moeten doen, zeker tijdens de stukken waarbij je omhoog loopt.

In het Rocky Mountain National Park kunnen de weersomstandigheden zeer onvoorspelbaar zijn. Bewolking strooit regelmatig roet in het eten als het aankomt op uitzichten. Soms kan de bewolking zeer hardnekkig zijn, soms breekt de zon wat gemakkelijker door. Het weer kan daarnaast een spelbreker zijn wat betreft de wegomstandigheden. In de winter zijn vorst en sneeuw normaal. Een deel van de wegen is gedurende een langere tijd van het jaar gesloten omdat het dan te gevaarlijk is om er te rijden. Sommige plekken zijn dan één richting uit afgesloten.

slecht weer in het Rocky Mountain National Park