VERENIGDE STATEN TIP 2: FLORIDA

De Amerikaanse staat Florida is zowel onder buitenlandse en Amerikaanse toeristen enorm in trek als vakantiebestemming. Dat heeft deze in het zuidoosten van de VS gelegen staat vooral te danken aan het subtropische tot lokaal tropische klimaat. Hierdoor is Florida een bestemming waar je het hele jaar naartoe kunt reizen. Het winterseizoen is eigenlijk de beste reisperiode voor Florida. Dit is het moment dat je in de zuidelijke regionen prima terecht kunt voor een winterzonvakantie. De middagtemperaturen liggen dan gemiddeld rond de 20 tot 26 graden, met in maart al geregeld maxima die richting de 30 graden kunnen gaan. Wat noordelijker liggen de temperaturen enkele graden lager, vooral in het binnenland. Maar ook daar is het in de winter zelden koud.

Florida geldt dankzij de warme winters als een ideale plek om te overwinteren. Daarnaast zie je dat er relatief veel senioren hier hun oude dag slijten. Sommigen geven Florida daarom soms de onvriendelijke bijnaam ‘het bejaardenhuis van Amerika’. Dat is een kant die je als toerist amper zult zien als je hier naartoe reist. Wie een vakantie in Florida viert die zal vooral te maken krijgen met de meest bekende kant van Florida: zonnig, hip en met en exotisch randje. Met name Miami is een enorme hotspot, waar het leven anders is dan elders in de VS. De officiële bijnaam ‘The Sunshine State’ komt hier volledig tot zijn recht. Zelfs op dagen dat de zon minder te zien is, lijkt het leven hier zonnig. De pastelkleuren in combinatie met de typische architectuur waar Miami zo bekend om staat zorgt ervoor dat iedere dag een feest lijkt.

Rondreis door Florida

Veel mensen die naar Florida op vakantie gaan, die doen dat in de vorm van een rondreis. Zeker toeristen die voor een eerste keer deze kant op vliegen is een rondreis de meest gekozen vakantiesoort. Dit is immers de manier om zoveel mogelijk van deze bijzondere Amerikaanse staat te ontdekken. De afstanden zijn vrij groot in Florida. Vanuit één verblijfplaats trips maken zou je beperken in wat je kunt zien en doen in Florida. Een veel voorkomende route is om in Orlando of Miami te beginnen en dan een rondje door de zuidelijke helft van Florida te maken.

Bijvoorbeeld: Orlando > omgeving Tampa > zuidwaarts richting Naples > Everglades > Key West > Miami > via de oostkust naar Daytona Beach > Orlando.

Of mensen de Florida Keys inclusief Key West meepakken, hangt vooral af van de hoeveelheid tijd die beschikbaar is. Binnen een rondreis van twee weken kan het krap worden. Ga je minstens drie weken naar Florida, dan moet je de Florida Keys zeker meepakken.

De noordelijke helft van de staat, zeg maar boven de lijn Tampa – Orlando – Daytona Beach, wordt veel minder bezocht door Nederlandse toeristen. Zeker tijdens een eerste keer Florida wordt het noorden vaak buiten beschouwing gelaten. Qua sfeer is het duidelijk een andere kant van Florida. Het heeft geen Caribische invloeden, zoals je die in het zuiden wel ziet. Het toerisme is er minder nadrukkelijk aanwezig dan in het zuiden. Daardoor is het noorden meer Amerikaans en wordt het als authentieker gezien.

Stranden

Florida telt maar liefst 2173 kilometer aan kustlijn. Ongeveer 87% van de kust bestaat uit strand. De meeste stranden bestaan uit fijn zand. Nergens in Noord-Amerika vind je zoveel oppervlakte aan zandstranden. Combineer dat met het warme klimaat en het bijbehorende warme zeewater en je hebt een ideale strandbestemming. De zeewatertemperatuur ligt tijdens de ‘koudste’ maanden januari en februari rond de 24 graden. Dat is enkele graden warmer dan wat de Zeeuwse stranden in Nederland hartje zomer registreren. In juli en augustus heeft het zeewater rond Florida een gemiddelde temperatuur van maar liefst 29 tot 30 graden. Daar stap je zo in!

Het maakt qua strand wel wat uit aan welke kant van Florida dat je zit. Aan de oostelijke kust, waar onder andere beroemde badplaatsen zoals Miami Beach, Fort Lauderdale en Daytona Beach zitten, is de stroming en golfslag iets sterker dan aan de westelijke kustgebieden waar je plekken als Naples, Clearwater Beach en Fort Myers vindt. Hier liggen misschien wel de mooiste standen van heel Noord-Amerika, terwijl de drukte buiten de grote plaatsen enorm meevalt. Dit zijn de werkelijke pareltjes van Florida.

Miami

Van de Nederlandse toeristen die naar Florida op vakantie gaan, behoort Miami tot de absolute topbestemmingen. De aantrekkingskracht van wat velen de ‘hipste stad ter wereld’ noemen is enorm. Dat komt mede omdat Miami, en dan met name Miami Beach, veelvuldig te zien is in films, televisieseries en in magazines. Als het gaat over lifestyle, reizen en architectuur dan passeert Miami regelmatig de revue. De metropool Miami bestaat onder andere uit de steden Miami en Miami Beach. Het gros van de toeristen verblijft in Miami Beach, waar het vooral draait om het strandleven. Met name South Beach en het daartoe behorende Art Deco Historic District zijn echte publiekstrekkers. Dit is het Miami dat bij het grote publiek bekend is vanwege de gave architectuur, het uitgaansleven en de historische strandhotels.

Miami is meer dan alleen Miami Beach. Het echte Miami is vooral een multiculturele stad waar veel mensen wonen die Cubaanse roots hebben. Op het moment dat de Cubanen Cuba ontvluchtten ten tijde van de revolutie halverwege vorige eeuw, is het aantal migranten in Miami enorm toegenomen. In de Cubaanse wijk Little Havana kun je de Cubaanse sfeer op z’n best ervaren. Andere interessante wijken zijn onder andere Coral Gables en Coconut Grove. Wie Miami meepakt tijdens een rondreis door Florida (en de meeste mensen doen dat), dan mag je gerust enkele dagen uittrekken voor je verblijf in Miami. Bij voorkeur blijf je minstens een week in deze intrigerende stad, maar dan moet je daar wel de tijd voor hebben binnen je reisschema.

Orlando

Vooral onder gezinnen met kinderen is Orlando zeer geliefd. Deze centraal in Florida gelegen stad staat vooral bekend als pretparkbestemming. Daarnaast staat Orlando bekend vanwege de beurzen, congressen en andere evenementen die hier gehouden worden. Niet voor niets dat je in Orlando veel grootschalige hotels en appartementencomplexen aantreft. De grote publiekstrekkers in Orlando zijn het Walt Disney World Resort en het Universal Orlando Resort, waarbinnen de Universal Studios Florida het grootste themapark is. Naast de vele pretparken kun je in Orlando bij een groot aantal zogenaamde factory outlet shops heel goed inkopen doen. Vooral kleding, schoenen en accessoires van Amerikaanse merken gaan hier voor een prikkie over de toonbank. Niet voor niets dat menig toerist met meer bagage huiswaarts keert, dan waarmee ze in Florida geland zijn.

Florida Keys

De Florida Keys vormen een bijzondere bestemming binnen Florida. Het is een archipel die bestaat uit pakweg zo’n 1700 eilandjes, die zich als een soort van staart onder Florida uitstrekken. Een groot deel van de eilanden is klein en onbewoond. De meeste toeristen die de Florida Keys bezoeken, rijden helemaal door tot het einde van de Overseas Highway (U.S. Route 1) totdat ze uitkomen bij Key West. Deze van oorsprong relaxte stad ligt op het gelijknamige eiland. Vroeger leefden hier vooral ‘vrije geesten’. Tegenwoordig is Key West een drukke toeristenplaats die steeds verder transformeert in een plek waar vertier belangrijker is dan de echte sfeer van de Keys.

Vanuit Key West kun je per boot een uitstapje maken naar de eilandengroep Dry Tortugas, die ruim 100 kilometer ten westen van Key West ligt. Het Dry Tortugas National park is een heerlijke plek om te snorkelen en te duiken. Vanuit Key West doe je er met de veerboot ongeveer 2,5 uur over. Het is één van de leukste excursies die je kunt maken in Florida.

Everglades

Een veel bekender nationaal park ligt in het zuidwesten van het vasteland van Florida: de Everglades. Amerikanen hebben het over ‘wetlands’. In Nederland zou je de Everglades als moerasgebied kunnen beschrijven, hoewel dat niet in zijn geheel correct is. Binnen het park vind je ook vasteland, meren en rivieren. De Everglades is een bijzonder stuk natuur, waar onder andere bedreigde diersoorten zoals de Amerikaanse krokodil en de Floridapanter leven. De veel meer voorkomende alligator wordt tijdens de verschillende boottochten door de Everglades wel geregeld gespot. Zelfs als je geen alligator zou spotten tijdens een tocht op een typische propellerboot, is de tocht op zich al zeer de moeite waard.