VERENIGDE STATEN TIP 1: NEW YORK CITY

In de lijstjes met meest bezochte steden ter wereld prijkt New York City al jarenlang in de top tien. Binnen de Verenigde Staten is het veruit de drukst bezochte stad van het land. De exacte bezoekersaantallen hangen enorm af van de rekenmethode die je gebruikt. Als je puur kijkt naar de internationale bezoekers, dan moet New York steden zoals Parijs, Londen en Bangkok voor zich dulden. Als je de nationale bezoekers meetelt dan krijg je een totaal ander beeld. Dan is er geen stad ter wereld die zo goed bezocht wordt als New York. Niet voor niets dat deze metropool, die in de 20e eeuw lange tijd de grootste stad ter wereld was op basis van inwoneraantal, op de eerste plek staat binnen onze top 10 van de Verenigde Staten.

Onder Nederlandse toeristen die voor de allereerste keer naar de VS reizen, is New York City in ongeveer 30 tot 40 procent van de gevallen de bestemming. Dit percentage wordt vooral beïnvloed door de prijzen voor vliegtickets naar New York City en de prijzen van de accommodaties in de stad. In tijden dat een vakantie naar New York vrij prijzig is, zie je het aandeel afnemen.

Dat New York City zo populair is als stedentripbestemming heeft meerdere redenen. Voor velen is dit ‘de stad der steden’: wolkenkrabbers die daadwerkelijk in de wolken verdwijnen, drukte die zich op allerlei manieren uit en een stad die 24 uur per dag leeft. De enige plek waar je in het drukste stadsdeel Manhattan enigszins rust kunt vinden, is in het enorme stadspark Central Park. Dit groene hart van New York City is naar onze begrippen nog steeds vrij druk, maar je ontsnapt hier in ieder geval aan het ergste lawaai waar je in de straten van New York continu mee geconfronteerd wordt. Vooral het geluid van toeterende auto’s en loeiende sirenes is zo herkenbaar voor de grootste stad van de VS.