VERENIGDE STATEN TIP 6: MOOIE ROUTES

Het overgrote deel van de toeristen die naar de Verenigde Staten reist, huurt een auto. Soms voor een paar dagen, maar vaak voor de hele vakantie. Alleen al om je lokaal te verplaatsen is een auto op veel plekken handig. Alleen als je puur voor een stedentrip naar Amerika gaat, bijvoorbeeld naar New York City, kan het vanwege het verkeer en de hoge parkeerkosten juist handiger zijn om geen auto te huren. In vrijwel alle andere gevallen zal een huurauto je prima van pas komen. Niet voor niets dat autoverhuur een enorme bedrijfstak is in de VS. Gemiddeld wordt er alleen al binnen de VS zo’n 30 miljard dollar omgezet aan autoverhuur. Dat doen ze met een wagenpark van bijna twee miljoen auto’s.

Wie een rondreis door Amerika maakt, die doet dat sowieso al meestal met een auto of camper. Het aantal mensen dat een motorfiets huurt neemt de afgelopen jaren ook toe. Want wat is er voor een motorrijder mooier dan over goed geasfalteerde wegen door de prachtige landschappen van Amerika te cruisen? Niets toch? Niet alleen buitenlandse toeristen kiezen ervoor om een deel van het land met een gemotoriseerd voertuig te verkennen. Ook de Amerikanen zelf houden wel van een zogenaamde roadtrip. Als er een land ter wereld is dat zich hier prima voor leent, is het de Verenigde Staten van Amerika wel. Binnen dit immense land zijn een aantal prachtige autoroutes te berijden. Vaak worden deze routes aangeduid met de term scenic route, scenic highway of scenic byway.

Op deze pagina beschrijven we een aantal van de mooiste routes door de Verenigde Staten. Het zijn stuk voor stuk routes die we zelf ook gereden hebben. Deze pagina zal daarom in de toekomst aangevuld worden.

17 Mile Drive

Onder mensen die een rondreis door California maken, is de 17 Mile Drive een geliefd rondje. De 17 Mile Drive ligt op het schiereiland Monterey, waardoor het prima te combineren is met een andere mooie route: de Pacific Coast Highway die vanuit Los Angeles tot voorbij San Francisco loopt. Deze ‘scenic drive’ loopt in een lus. Omdat Pebble Beach een zogenaamde ‘gated community’ is, moeten niet-inwoners tol betalen om hier te kunnen rijden.

Zoals de naam het al zegt is dit een route van 17 mijl, wat neerkomt op ruim 27 kilometer. Vanwege de gematigde snelheid en de verschillende stops die je onderweg ongetwijfeld zult maken, doe je al snel een uurtje of twee tot drie over het hele stuk. In totaal zijn er 17 bezienswaardigheden of bezienswaardige plekken langs de route. Deze staan aangegeven op het routekaartje dat je bij de entreepoort ontvangt. Daarnaast staan al deze zogenaamde ‘points of interest’ door middel van borden langs de route aangegeven. De Lone Cypress wordt als een hoogtepunt van 17 Mile Drive gezien. Deze cipres staat helemaal alleen aan de kust en is naar schatting zo’n 250 jaar oud.

Lone Cypress

California State Route 1

De meest gereden autoroute door de staat California is de Pacific Coast Highway oftewel de California State Route 1. Vooral het deel dat tussen de steden Los Angeles en San Francisco ligt (de route loopt nog wat verder door in noordelijke richting) is bijna een verplicht nummertje tijdens een rondreis door de meest zuidwestelijke staat van de VS. Deze kustroute laat je onderweg allerlei vergezichten zien.

Het meest indrukwekkende deel is de Big Sur Coast Highway, die ten zuiden van de kustplaats Monterey ligt. Denk aan hoge kliffen, ruige canyons, een beukende branding en torenhoge sequoia’s. Tijdens de stops kun je zeeleeuwen en ander zeeleven ontdekken. Helaas is dit deel niet altijd toegankelijk. In de nattere periodes kunnen er aardverschuivingen plaatsvinden, waardoor je er hier de route niet kunt vervolgen. Het grote nadeel is dat als dit het geval is, je een flink stuk om moet rijden. Dat hebben wij zelf een aantal jaren geleden in ieder geval mogen ervaren.

Populaire stopplaatsen langs de California State Route 1 zijn Morro Bay (geliefde overnachtingsplek), Hearst Castle (historisch landhuis), Piedras Blancas (zeeolifanten-kolonie), Point Lobos, Carmel-by-the-Sea, de 17 Mile Drive en Monterey.

California State Route 1

Beartooth Highway

Er zijn meerdere manieren om naar het Yellowstone National Park te rijden. De meest spectaculaire route is de Beartooth Highway. Deze begint in het dorpje Red Lodge in Montana en voert je vervolgens in zuidwestelijke richting naar de noordoostelijke entree van Yellowstone, die bij de grens tussen Montana en Wyoming ligt. Een deel van de gehele 110 kilometer lange route loopt al door de staat Wyoming, maar buigt weer af naar Montana. Het is de hoogst gelegen highway in de noordelijke Rockies. Je begint rond een hoogte van ongeveer 1600 meter boven zeeniveau. Het hoogste tijdens de route is op 3337 meter (10.947 feet). Dat is op de Beartooth Pass. Sommige mensen ervaren last van de hoogte, omdat je in relatief korte tijd een vrij groot stuk stijgt. Op het moment dat je bij Yellowstone arriveert, ben je alweer gedaald naar 2245 meter. Het advies voor mensen die last krijgen van benauwdheid of misselijkheid is om door te rijden, waarna je weer daalt.

Beartooth Highway

Tijdens de rit over de Beartooth Highway geniet je van fascinerende uitzichten over bergen en diepe dalen. Sommige stukken kunnen voor mensen met hoogtevrees eng zijn. Wie weinig last ervaart van de hoogte die kan op verschillende plekken langs de route een wandeling maken. Op hoge hoogtes heeft de wind door het ontbreken van bomen vrij spel. Dat kan tot hoge windsnelheden leiden. Je zult dat al goed merken bij het uitstappen. De combinatie van lage temperaturen (ook in de zomer) en harde wind maken het voor het gevoel extra koud.

Wij hebben toen we Yellowstone bezochten expres omgereden om over de Beartooth Highway te kunnen rijden. Wij zouden, mits je er de tijd voor hebt, zeker aanraden om deze bijzondere route te volgen. De rit over de Beartooth Highway zelf kost je ongeveer twee tot drie uur.

Beartooth Highway

Florida Keys Scenic Byway

De meest zuidwestelijke snelweg van continentaal Verenigde Staten is de Florida Keys Scenic Byway. Wie de eilandengroep Florida Keys wil bezoeken, die ontkomt niet aan deze route die een totale lengte telt van ongeveer 170 kilometer. Je rijdt over een lange rits eilanden die door middel van bruggen met elkaar verbonden zijn. Het zuidelijke deel van de US 1 begint op Key Largo en loopt door tot en met Key West. Onderweg heb je de Golf van Mexico aan de westelijke kant, terwijl de Atlantische Oceaan aan de oostelijke zijde ligt. De eilanden bieden tal van prachtige stopplaatsen, waar je kunt genieten van het strand of andere fijne plekjes.

Een bijzonder moment tijdens de rit is wanneer je over de Seven Mile Bridge rijdt. Deze brug heeft een lengte van maar liefst 10,88 kilometer, wat neerkomt op bijna 7 mijl. Dat verklaart de naam van deze tussen 1979 en 1992 gebouwde brug. Het behoort hiermee tot de langste bruggen van Amerika. Onderweg kom je nog een stuk tegen van de oude spoorbrug die deels parallel loopt aan de nieuwe route.

Florida Keys Scenic Byway

Upper Colorado River Scenic Byway (U-128)

Een plaats die door veel mensen aangedaan wordt die een rondreis door de staat Utah maken, is Moab. Van hieruit kun je zowel het Arches National Park, het Canyonlands National Park en het Dead Horse Point State Park bezoeken. Wie vanuit Moab richting Denver (Colorado) of omgekeerd wil rijden, die kan dat doen langs de mooie Upper Colorado River Scenic Byway. De U-128 brengt je dwars door de rode rotskloof van de rivier Colorado. Onderweg kun je zien hoe de Colorado zich een weg door het landschap kronkelt, terwijl je ook nog getrakteerd wordt op een panoramisch uitzicht op het LaSal-gebergte.

Upper Colorado River Scenic Byway (U-128)

Scenic Byway 12

Een route die op ons veel indruk heeft gemaakt is de Scenic Byway 12. Deze bijna tweehonderd kilometer lange weg voert je dwars door een geweldig landschap dat gedomineerd wordt door canyons, plateaus en valleien. De route begint net boven het Bryce Canyon National Park en loopt vervolgens in noordwestelijke richting via Escalante en Boulder naar de aansluiting op de U-24. Onderweg is het genieten van de vele kleuren die het hoofdzakelijk rotsachtige landschap laat zien. Roestbruine tinten overheersen, maar de aanwezigheid van metalen en mineralen zorgen voor groenachtige, grijze en geelgetinte plateaus. Vaak zie je de kleuren als lagen op elkaar gestapeld liggen. Onderweg kun je verschillende stops maken, zoals bij het Kodachrome Basin State Park en het Capitol Reef National Park. Je kunt de Scenic Byway 12 in een goede 3 uur rijden, maar wij zouden zeker adviseren om hier lekker een hele dag voor uit te trekken.

Scenic Byway 12

Going-to-the-Sun Road

De mooiste autoroute door het Glacier National Park is de Going-to-the-Sun Road. Denk aan een kronkelige weg die dwars door de bergen heengaat, waarbij je onderweg spectaculaire uitzichten hebt. Deze zogenaamde ‘scenic route’ is misschien wel de mooiste autoroute door de Rocky Mountains en behoort zeker te weten tot de 10 gaafste routes van de Verenigde Staten van Amerika. De totale route heeft een lengte van ongeveer 50 mijl (80 kilometer) en telt een aantal fraaie plekjes om te stoppen. De Going-to-the-Sun Road heeft naast alle schoonheid één nadeel: als je de hele route wilt rijden, dan kan dat slechts een paar maanden per jaar. Na een winter vol sneeuwval is de weg pas in de loop van juni of soms pas juli weer helemaal open. In de loop van oktober sluiten de eerste delen van deze weg weer. De actuele toegankelijkheidsstatus kun je hier bekijken.

Going-to-the-Sun Road

Route 66

De U.S. Route 66 behoort tot de bekendste autoroutes ter wereld. Deze historische route begon in de stad Chicago (Illinois) en liep helemaal door tot aan Los Angeles (California). De oorspronkelijke lengte bedroeg 3945 kilometer. Inmiddels zijn delen van de route verdwenen, nadat deze op 26 juni 1985 ophield te bestaan. Op toeristen heeft Route 66 nog een enorme aantrekkingskracht. Dat komt vooral vanwege de culturele en historische waarde die deze autoroute heeft. Zoals wij op wikipedia lazen: “De weg is een nostalgisch symbool voor de rol van de auto in de Amerikaanse samenleving in de periode van de jaren dertig tot zeventig van de twintigste eeuw.”. De route heeft verschillende soorten artiesten geïnspireerd: filmmakers, schilders, fotografen en liedjesschrijvers hebben Route 66 gebruikt om soms tot geweldige kunstwerken te komen. Onder het grote publiek heeft de route vooral veel bekendheid genoten dankzij het liedje “(Get Your Kicks on) Route 66”. De song is geschreven door Bobby Troup in 1946 en voor het eerst opgenomen door Nat King Cole met zijn trio.

Wij hebben zelf een deel van de historische route gereden die in de staat Arizona ligt. Daar kun je in het stadje Kingman het Route 66 Museum bezoeken, dat helemaal gewijd is aan deze legendarische autoroute.

Route 66

Trail Ridge Road

Het zuidelijke deel van de Rocky Mountains staat bekend om de zeer hoge bergen en de geweldige autoroutes die hier doorheen lopen. De Top of the Rockies behoort tot de meest spectaculaire autoroutes van Noord-Amerika. Deze weg ligt grotendeels boven de 2700 meter en gaat zelfs tot 3687 meter ter hoogte van de Independence Pass.

Een andere hooggelegen route is de Trail Ridge Road. Deze ligt in het noordelijke deel van het Rocky Mountain National Park. Met de auto kun je binnen deze route tot een hoogte van maar liefst 3713 meter (12.183 feet) rijden. Je rijdt hier ver boven de boomgrens. In zuidelijke richting heb je onderweg uitzicht op prachtige bergpartijen, waarvan sommige bergen nog iets hoger liggen. Het ontbreken van vangrails maakt dit een zeer spectaculaire autoroute. Ongeveer halverwege deze route is er een plek waar je de auto kunt parkeren en te voet de toendra kunt ontdekken, terwijl je van het overweldigende uitzicht kunt genieten. Wij hebben deze wandeling in de vroege ochtend gemaakt, waarbij we de vrijwel absolute stilte erbij cadeau kregen.

Trail Ridge Road

Ocean Drive

Het is de kortste mooie route door de VS die op deze pagina zal verschijnen. Ocean Drive is dé straat van Miami Beach. Deze weg is slechts anderhalve kilometer lang. Het is één van de meest gefotografeerde straten van Amerika. De reden daarvoor is dat Ocean Drive het gezicht is van Miami Beach, South Beach, het Art-Deco District en eigenlijk van heel de metropool Miami. Hier staan de fantastische gebouwen in verschillende Art Deco architectuurstijlen zoals Streamline, Tropical en Med-deco. De combinatie met het geweldige zandstrand van South Beach, de vele gebruikte pasteltinten en de meest fantastische auto’s die hier geparkeerd staan, maken van Ocean Drive een geweldig decor om doorheen te cruisen. Want dat is wat je hier doet: in rustig tempo de sfeer van Ocean Drive opsnuiven.

Ocean Drive